Från Stavsnäs till Sandhamn: En idyllisk skärgårdsupplevelse

05 april 2024 Veronica Urena

editorial

I den svenska skärgårdens hjärta ligger två pärlor som lockar både bofasta och besökare med sin unika charm och skönhet. En tur från Stavsnäs till Sandhamn erbjuder en resa genom storslagen natur och en chans att uppleva det bästa av Stockholms skärgård. Oavsett om du är ute efter en avkopplande dagstur eller en längre vistelse finns det mycket att upptäcka i detta skärgårdsparadis.

Den natursköna resan från Stavsnäs vinterhamn

Stavsnäs, beläget på Värmdö, är porten till den mellersta delen av skärgården och en utmärkt utgångspunkt för att utforska området. Resan från Stavsnäs vinterhamn till Sandhamn är en upplevelse i sig där du glider förbi öar och kobbar omgivna av öppet vatten och rik vildmark. Under överfarten kan du njuta av den friska havsluften och utsikten som förändras med varje sväng, medan fartyget lätt tar sig genom det blå skärgårdshavet.

Skärgårdens mångfacetterade landskap

Längs vägen från Stavsnäs till Sandhamn får resenärer se ett kalejdoskop av skärgårdslandskap. Från klippiga stränder och tätt bevuxna öar till små pittoreska fiskebyar och isolerade röda stugor som speglar sig i havets yta kontrasterna är både slående och förtrollande. Denna del av skärgården bjuder på ett rikt djurliv med havsörnar som glider på himlen och sälar som ibland kan skymtas solandes på klipporna.

stavsnäs sandhamn

Sandhamn: En skärgårdsoas av avkoppling och äventyr

När du anländer till Sandhamn slås du genast av den lilla öns livliga atmosfär och natursköna miljö. Trots dess ringa storlek är Sandhamn full av aktiviteter och sevärdheter. Här kan man verkligen tala om en liten plats med stora upplevelser.

Öns historiska anor och nutida nöjen

Med ett rikt sjöfartshistoriskt arv är Sandhamn mer än bara en vacker plats; det är också en ö med en intressant historia att utforska. Gästhamnen är en naturlig samlingsplats där seglare från när och fjärran möts för att dela berättelser eller njuta av en god middag på någon av de mysiga restaurangerna. För den som är intresserad av ön och dess historia finns guidade turer som tar dig genom de smala gränderna och berättar om livet i Sandhamn förr och nu.

Avkoppling och aktiviteter för alla smaker

Sandhamn erbjuder också många möjligheter till avkoppling och äventyr. Stränderna bjuder in till solbad och simning i det salta vattnet. För vandrings- och naturälskare finns flera stigar som slingrar sig genom tallskogar och längs sanddynerna, perfekta för både promenader och löpning. Även de som föredrar mer adrenalinpumpande aktiviteter kommer inte att bli besvikna segling, kajakpaddling och kite-surfing är bara några av de äventyr som kan upplevas i Sandhamns omgivning.

Läs mer om Stavsnäs Sandhamn!

Fler nyheter